Xavin Hotel Harkány

Látnivalók és szabadidő

Pécs

A kultúra fővárosa, Pécs csupán egy karnyújtásnyira található az Európa-szerte híres fürdővárosunktól, Harkánytól. A baranyai megyeszékhely számos kiállítással és szabadidős elfoglaltsággal várja a városba látogatókat. A teljesség igénye nélkül a következőket ajánljuk megtekintésre.

pecs-1 pecs-2

Zsolnay Kultúrális Negyed

A mediterrán hangulatú város 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa volt, és mondhatjuk, hogy ma is az. A város megannyi látnivalója közül kiemelkedik a 2014-ben hungarikummá nyilvánított Zsolnay Kulturális Negyed. Itt élt és alkotott a porcelángyártásról ismert Zsolnay család a XIX-XX. században. Világhírű kerámiagyáruk területén új tartalommal, méltó módon él tovább a Zsolnay örökség egy gyönyörűen felújított, 5 hektáros területen. Összesen 15 védett műemléképület és 88 köztéri Zsolnay-szobor díszíti a festői parkokat, sétányokat. A Negyed minden apró négyzetmétere megannyi látnivalót rejt magában, nem beszélve a hangulatos kávézókról, kézműves boltokról és magas minőségű éttermekről. A múlt megőrzése mellett a jelen bemutatása és a kortárs művészet is nagy szerepet kap, ezt szolgálja a Pécsi Galéria m21 és a népszerű E78 koncertterem, ahol könnyűzenei és színházi előadásokon szórakozhatnak az érdeklődők. A látogatók a Kézműves Boltok utcájában különleges helyi termékek közül válogathatnak. A gyerekeknek is sok-sok érdekességet kínál a Negyed: szabadtéri játszóterek, a Labor – Interaktív Varázstér, a Planetárium, a Varázsóra (látványos fizikai kísérletek), a Bóbita Bábszínház, a Kerámia Festöde és a Herkules Műhely foglalkozásai várják a fiatalokat. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zsolnay Kerámia Kiállítás

A Zsolnay-kerámiagyűjtemény Pécs legrégebbi, írott forrásban már 1324-ben említett lakóházában látható. Az egykori gyármúzeum anyagára épülő kiállítás a kerámiagyár díszműveit mutatja be kronológiai sorrendben. A kiállításhoz emlékszoba kapcsolódik, a Zsolnay-családtól származó berendezéssel, dísztárgyakkal.

Zsolnay kiállítás  - Eozin Zsolnay kiállítás egyik darabja zsolnay-4

Pécsi Székesegyház

A pécsi székesegyház eredete a római birodalom korába nyúlik vissza. A mai altemplom alapfalait a IV. század végén rakták le, majd a VIII-IX. században nyugat felé megnagyobbították. Az eredeti templom Szent István király idejében azáltal alakult altemplommá, hogy föléje építették a mai szentélyt. Valószínűleg ebből a korból származik a két nyugati torony is. A középkorban még két toronnyal látták el a templomot. A gótika idejére esik a kápolnák kialakítása. A 19. század elején Pollack Mihály, a század végén pedig Friedrich von Schmidt tervei alapján nyerte el mai külső formáját. Belső freskói Székely Bertalan és Lotz Károly művei. Orgonája a 100. Angster-orgona. 1993-ban a pápa basilika minor rangra emelte a székesegyházat.

Pécs Székesegyház Pécsi bazilika

Pécsi ókeresztény sírkamrák

(Cella Septichora Látogató Központ) Az 1600 éves festett sírkamrák többnyire a tehetős családok temetkezőhelye volt. Ezeknek egy része festett, belső terük bibliai jelenetekkel és ókeresztény szimbólumokkal díszített, ami tovább növeli az emlék együttes egyediségét, egyetemes kulturális értékét. A kétrészes építmény földalatti része a kripta, a tulajdonképpeni sírkamra, ahova az elhunytakat helyezték téglasírokba, vagy ritkábban szarkofágokba. E fölé emlékkápolnát emeltek.

sirk-1 sirk-2

Vasarely Múzeum

Victor Vasarely 1908-ban született Pécsett. 1930-tól 1997-ben bekövetkezett haláláig Franciaországban élt. Először 1968-ban ajándékozott egy szerigráfiákból álló kollekciót a pécsi múzeumnak. A kiállításon nyomon követhető az op-art kialakulásának a folyamata a dekoratív textilektől, a világszerte ismert Zebra 1938 változataitól az organikus, vagy a konstruktív látványélmény fokozatos absztrakcióján át a geometrikus, fekete-fehér konstruktív művekig.

vasa-1

Pécs – Csontváry Múzeum

A századfordulón emelt neoreneszánsz épületben 1973-ban nyílt meg a magyar festészet magányos óriásának, Csontváry Kosztka Tivadarnak (1853-1919) a kiállítása. Életművének pályája mintegy másfél évtizedbe fogható be, alkotásainak száma alig haladja meg a százat, mégis az eredetileg gyógyszerész alkotó a modern festészet egyik legjelentősebb képviselője. Itt található legismertebb műve, a Magányos cédrus is.

Magányos cédrus csontv-1

Pécs Akvárium és Terrárium

A gyűjtemény egy része egy középkori pincerendszerben kapott helyet. A különleges helyi adottságokkal rendelkező akvárium- terrárium felett az állatcsodák udvara és az éjszaka-ház látható.

Pécsi Akvárium és Terrárium belülről akvar-1

Pécsi Állatkert

Pécs egyik szimbóluma – a 176 m magas Tv-torony – alatt terül el a Pécsi Állatkert, a fák árnyékában megbújva. Az állatkertet 1960-ban társadalmi munkával sikerült felépíteni a régióban élő emberek segítségével. Ezt az örökséget a mai napig is hordozza magában a kert.

allatkert-1 Pécsi Állatkert egyik lakója

TV – torony, kilátó

A pécsi Tv-torony és Kilátó rekorder, hiszen Magyarország legmagasabb épülete. A 197 méter magas  épület a Mecsek 535 méter magas Misina csúcsán áll. Gyorslifttel lehet feljutni az  üvegfalú eszpresszóig.  Az  étterem a talajszinttől számítva 72 méter magasan van,  a felette lévő nyitott körkilátó pedig 80 méterre, így a Misina-tetővel együtt 615 méterrel a tengerszint felett nézelődhetünk. Felhős időben is érdemes feljönni, mert ha az alacsony rétegfelhők csak a várost takarják el, a felhőkből kikandikáló kilátóban  zavartalan, csodálatos élményben lehet részünk.

A pécsi TV-torony madártávlatból tv torony

Gázi Kászim Pasa Dzsámija

A középkori, gótikus stílusban épült Szent Bertalan plébániatemplom köveiből épült a Gázi Kászim pasa dzsámija a török uralom alatt. A ma katolikus templomként működő dzsámi az 1939-es átalakítás során nyerte el jelenlegi formáját.

Széchenyi téren fekvő Gázi Kászim Pasa Dzsámija dzs-2

Mecsextrém Park

Pécstől alig egy ugrásnyira, a város zajától mentes, tiszta környezetben, a lenyűgöző mecseki erdőségben található a Mecsextrém Park, Magyarország egyik legnagyobb kalandparkja. Ez az óriási “erdei játszótér” egyedülálló élményt kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Alpesi kötélpálya a Mecsextrém Parkban

Siklósi vár

A Villányi-hegység lábánál, egy kisebb magaslaton található a Siklósi vár, mely hazánknak fontos történelmi nevezetessége.

A várba látogatókat több állandó kiállítás várja. Többek között a Tenkes kapitánya című világhírű televíziós sorozat fontosabb szereplőit bemutató Tenkes panoptikum.

Tenkes panoptikum a Siklósi várban

Ős-Dráva Látogatóközpont

A kiállításon feltárul az Ormánság erdőkkel és vizekkel tarkított világa, amely egykor szinte mindennel ellátta az itt élőket. Szakvezető kalauzolásával végigsétálhat a hagyományos gazdálkodás tanösvényen, ahol többek között megszagolhatja a fűszernövényeket, kipróbálhatja a méhészkedés eszközeit, érdekes titkokat tudhat meg a legelőgazdálkodásról és az állattartásról.

Közben a majorban már vár ránk Tódor, a kecske; Jónás, a parlagi szamár; Balambér, a hucul ló és Kormos, a bika, sok-sok társával együtt. Miközben az állattartáshoz szükséges felszereléseket mutatja be szakvezető, a vidéki hangulat teljességéhez bárányok bégetése, kakaskukorékolás és tehénbőgés járul hozzá.

Kerékpárosok az Ős-Dráva Látogatóközpontban

Drávai sétahajózás

Harkánytól autóval csupán pár percre található Drávaszabolcs, mely a sétahajózás kiindulási pontja. Lehetőség van étkezéssel vagy akár borkóstolóval egybekötött sétahajókázásra, de igény szerint a gyerekeknek kincskeresős kalóztúrát is szerveznek.

Sétahajózás a Dráván

Sétahajózás a Dráván

Nagyharsányi Szoborpark

A Nagyharsányi Szoborpark története 1967-ig nyúlik vissza. Ekkor tartották fiatal pécsi művészek kezdeményezésére a Szársomlyó egykori kőfejtőjében az első kőszobrász szimpoziont.

A környékből származó kőből, a lehető legtágabb műteremben, a szabad ég alatt készült művek szinte életre kelnek a szoborparkban, a felhagyott kőbánya a műalkotások igazi otthonává vált. A közel 130 szobor többsége nonfiguratív: magányos tömbök, csavart oszlopok, furcsa bálványok, óriások játékszereire emlékeztető kövek. Némelyik a látogatóktól kapott nevet, ilyen például a Villányi Vénusz, a Kolumbusz tojása, vagy az Emlék.

Nagyharsányi Szoborpark

Nagyharsányi Szoborpark

Villány

Villány 1987-ben egy nemzetközi zsűritől megkapta a “Szőlő és bor városa” címet. A városban körülbelül 200 család foglalkozik valamilyen formában borértékesítéssel. Villányban egy bormúzeum is működik, mely egészen a XIII. századig visszanyúlva gyűjtött össze írásos és tárgyi emlékeket  az itt folyó szőlőtermesztéssel kapcsolatban.

Pincesor Villányban

Pincesor Villányban

Utoljára frissítve: 2017-02-02