Xavin Hotel Harkány

Szent György-napi Borbál

Szent György-napi Borbál

2016-04-21 • Kategória: Hírek

Clipboard01

 

Szent György Nap a néphagyományban: ősi pásztorünnep, az állatok tavaszi kihajtásának a napja. A rómaiak e napon ünnepelték a Paliliá-t, amikor a pásztorok kiseperték az istállókat; meghintették vízbe mártott babérágakkal, és a szalmatűz füstjével megfüstölték magukat s jószágukat. A tűzön a nyájat is áthajtották, maguk háromszor ugrottak át rajta, hogy a boszorkányok rontását elkerüljék. A rontás elkerülése is különböző népszokások célja lett.

Szent György Nap a tavaszi munkák kezdete mellett a tavaszi nagyvásárok napja is.

Harkány közvetlen szomszédságában, Siklóson és az alig 16 km-re található világhírű borvidéken, Villányban is megünneplik a Szent György-nap –ot.

Siklóson a vár add otthont a Szent György-napi rendezvénynek, mely hazánknak fontos történelmi nevezetessége. Erődjének első falait még a 13. században, 1251 körül rakták le. A vár az ország egyik legjobb állapotban megmaradt várkastélya. A román stílustól a barokkig őrzi az építészeti jegyeket, legszebbek a gótikus emlékek.

A programok között található egy egész napos borverseny, zenei előadás a siklósi Tenkes Vegyeskar által, Borbarátnők avatása, de a helyszínen lesz Szekeres Adrienn és Győrffy Zsolt is.

 

Rossz idő esetén a programok a Várkápolnában és a Várpincében kerülnek megrendezésre.

Hozzászólások