A Villányi Borvidék a borkedvelők és a Dél-Dunántúlra látogatók számára is meghatározónak számít az országhatárokon kívül – belül, ahogy azt weboldalunkon is rendszeresen kihangsúlyozzuk. Most egy igencsak kellemes apróból érdemes ennek a szokásunknak ismét eleget tenni és a Xavin Hotel ajánlóit egy újabb fejezettel gazdagítani: a top 100 magyar bor között ugyanis újra ott van 3 villányi, ráadásul az év bora is e területről származik.
Világosan látszik, hogy a „nagy villányi nevek” mellé az elmúlt években egy feltörekvő, fiatalabb generáció is csatlakozott és megújuló szemléletükkel viszik tovább Villány hírnevét; ugyanakkor a nagyok között is egy generációváltásnak lehetünk szemtanúi és a rendszerváltozás idején felfuttatott villányi borászatokban is egyre inkább az „utódok” kezdik átvenni eleik életművét, fiatalos szemlélettel és lendülettel.
A díjazottak 2023-ban:
- Az év bora: Riczu Tamás Borászata – Symbol 2018
- Bodor Pincészet – Cabernet Franc 2017
- Günzer Tamás Pincészete – Bocor Villányi Franc 2020
A Xavin Hotel minden munkatársa nevében gratulálunk a helyezetteknek!
Riczu – Symbol 2018
A borászat TOP cuvée bora. Klasszikus bordói házasítással, a 2018. okt. 15 – 19 – 25-én szüretelt szőlőből mintegy 3 600 palacknyi nedű készült.
Jellemzői:
- Összetétel – 64% cabernet sauvignon, 20 % merlot, 16 % cabernet franc
- Alkoholtartalom: 14 %
- Cukortartalom: 1,8 g/l
- Savtartalom: 5,9 g/l
- Extrakt összesen: 33,5 g/l
- Magnum kiszerelésben is megvásárolható( 1.5 l / palack)
Vegyszermentesen művelt szőlő, organikus gazdálkodás, terméskorlátozás (78 q / 1 ha), gondosan végzett kézi szüret, kézi bogyóválogatás és kíméletes szőlőfeldolgozás jellemzi a bor készítését. Érlelése 22 hónapon keresztül 225 literes új tölgyfahordóban finom seprőn (sur lie) folyamatos kevergetés (battonage) mellett zajlott. A bor készítése során kizárólag természetes és vegán anyagokat használtunk fel.
Házasítása palackozás előtt hordóválogatással történt.
A bor rubinvörös színű és intenzív illatú, melyben a fekete ribizli, a szeder és a csokoládé dominál, ízében pedig a fűszeres, erdei gyümölcsös aromák harmonikus találkozása valósul meg vaníliás lecsengéssel.
Szép sav és emelkedett struktúra jellemzi ezt a komoly, hosszú, egyensúlyos bort.
Fiatal, hosszú érlelési potenciállal rendelkező modern, elegáns bor, lekerekedett tannin szerkezettel.
Forrás: Symbol 2018
Bodor – Cabernet Franc 2017
Kivételesen gazdag aromavilágú, harmonikus, selymes, fenséges bor. Emlékezetes pillanatok felejthetetlen kísérője. Vad- és marhaételek, gyümölcsös desszertek tökéletes társa.
Jellemzői:
- Termőhely: Diósviszló, Nagydomb-dűlő
- Semmelweis Egyetem Bora 2023
Forrás: Cabernet Franc 2017
Günzer – Bocor Villányi Franc 2020
Tradíció és megújulás egy nagy nevű pincészettől, 2020-as évjáratból. Lehengerlő, illatában csokoládé, friss pörkölt kávé, aszalt meggy és áfonya érződik. Vastag textúrájú, hosszú vörösbor, melyet leginkább vadételekhez és vörös húskészítményekhez ajánl a borászat.
Jellemzői:
- Származási helyszín: BOCOR dűlő
- Érlelés: 2 év, új és másodtöltésú barrique hordóban.
- Pincészet: Günzer Tamás
Magas beltartalmú, jól beérett szőlőből készül és nem lesz soha olyan robosztus, harsány, mint ahogyan a cabernet sauvignon tud időnként az lenni. Ez egy elegáns, behízelgő fajta, melynek nagy szüksége van az érési időre. Az egyes bormanufaktúrák között azonban nagy különbségek vannak termésátlagban, tőketerhelésben, fekvésben. A Günzer Családi Birtok törekvése az, hogy olyan Villányi Franc-t készítsen mely megőrzi a gyümölcsösséget, nem túlhordózva, megtartva a „jól ihatóságot” úgy, hogy tartályt és francia hordót is használnak az érlelés során.
Forrás: Günzer Pincészet