Xavin Hotel Harkány

Villányi az év bora!

Villányi az év bora!

2023-11-20 • Kategória: Hírek

A Villányi Borvidék a borkedvelők és a Dél-Dunántúlra látogatók számára is meghatározónak számít az országhatárokon kívül – belül, ahogy azt weboldalunkon is rendszeresen kihangsúlyozzuk. Most egy igencsak kellemes apróból érdemes ennek a szokásunknak ismét eleget tenni és a Xavin Hotel ajánlóit egy újabb fejezettel gazdagítani: a top 100 magyar bor között ugyanis újra ott van 3 villányi, ráadásul az év bora is e területről származik.

Világosan látszik, hogy a „nagy villányi nevek” mellé az elmúlt években egy feltörekvő, fiatalabb generáció is csatlakozott és megújuló szemléletükkel viszik tovább Villány hírnevét; ugyanakkor a nagyok között is egy generációváltásnak lehetünk szemtanúi és a rendszerváltozás idején felfuttatott villányi borászatokban is egyre inkább az „utódok” kezdik átvenni eleik életművét, fiatalos szemlélettel és lendülettel.

A díjazottak 2023-ban:

  • Az év bora: Riczu Tamás Borászata – Symbol 2018
  • Bodor Pincészet – Cabernet Franc 2017
  • Günzer Tamás Pincészete – Bocor Villányi Franc 2020

A Xavin Hotel minden munkatársa nevében gratulálunk a helyezetteknek!


Riczu symbol 2018

Riczu symbol 2018

Riczu – Symbol 2018

A borászat TOP cuvée bora. Klasszikus bordói házasítással, a 2018. okt. 15 – 19 – 25-én szüretelt szőlőből mintegy 3 600 palacknyi nedű készült.
Jellemzői:

  • Összetétel – 64% cabernet sauvignon, 20 % merlot, 16 % cabernet franc
  • Alkoholtartalom: 14 %
  • Cukortartalom: 1,8 g/l
  • Savtartalom: 5,9 g/l
  • Extrakt összesen: 33,5 g/l
  • Magnum kiszerelésben is megvásárolható( 1.5 l / palack)

Vegyszermentesen művelt szőlő, organikus gazdálkodás, terméskorlátozás (78 q / 1 ha), gondosan végzett kézi szüret, kézi bogyóválogatás és kíméletes szőlőfeldolgozás jellemzi a bor készítését. Érlelése 22 hónapon keresztül 225 literes új tölgyfahordóban finom seprőn (sur lie) folyamatos kevergetés (battonage) mellett zajlott. A bor készítése során kizárólag természetes és vegán anyagokat használtunk fel.
Házasítása palackozás előtt hordóválogatással  történt.
A bor rubinvörös színű és intenzív illatú, melyben a fekete ribizli, a szeder és a csokoládé dominál, ízében pedig a fűszeres, erdei gyümölcsös aromák harmonikus találkozása valósul meg vaníliás lecsengéssel.
Szép sav és emelkedett struktúra jellemzi ezt a komoly, hosszú, egyensúlyos bort.
Fiatal, hosszú érlelési potenciállal rendelkező modern, elegáns bor, lekerekedett tannin szerkezettel.

Forrás: Symbol 2018


Bodor Cabernet Franc 2017

Bodor Cabernet Franc 2017

Bodor – Cabernet Franc 2017

Kivételesen gazdag aromavilágú, harmonikus, selymes, fenséges bor. Emlékezetes pillanatok felejthetetlen kísérője. Vad- és marhaételek, gyümölcsös desszertek tökéletes társa.

Jellemzői:

  • Termőhely: Diósviszló, Nagydomb-dűlő
  • Semmelweis Egyetem Bora 2023

Forrás: Cabernet Franc 2017


Bocor Villányi Cuvée

Bocor Villányi Cuvée

Günzer – Bocor Villányi Franc 2020

Tradíció és megújulás egy nagy nevű pincészettől, 2020-as évjáratból. Lehengerlő, illatában csokoládé, friss pörkölt kávé, aszalt meggy és áfonya érződik. Vastag textúrájú, hosszú vörösbor, melyet leginkább vadételekhez és vörös húskészítményekhez ajánl a borászat.

Jellemzői:

  • Származási helyszín: BOCOR dűlő
  • Érlelés: 2 év, új és másodtöltésú barrique hordóban.
  • Pincészet: Günzer Tamás

Magas beltartalmú, jól beérett szőlőből készül és nem lesz soha olyan robosztus, harsány, mint ahogyan a cabernet sauvignon tud időnként az lenni. Ez egy elegáns, behízelgő fajta, melynek nagy szüksége van az érési időre. Az egyes bormanufaktúrák között azonban nagy különbségek vannak termésátlagban, tőketerhelésben, fekvésben. A Günzer Családi Birtok törekvése az, hogy olyan Villányi Franc-t készítsen mely megőrzi a gyümölcsösséget, nem túlhordózva, megtartva a „jól ihatóságot” úgy, hogy tartályt és francia hordót is használnak az érlelés során.

Forrás: Günzer Pincészet